Современное разнообразие ихтиофауны верховий р. Арыс.Арыс өзенінің жоғарғы ағысының ихтиофаунасы алуандығының қазіргі жағдайы (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
В статье представлены результаты изучения ихтиофауны верховий р. Арыс, расположенных в зоне активной аграрной деятельности и техногенного преобразования естественных ландшафтов. Опубликованные ранее сведения о состоянии фауны рыб данного региона носят фрагментарный характер. Результаты выполненных работпоказали, что видовое разнообразие водоемов обследования представлено шестью видами рыб: серебряный карась Carassius gibelio, туркестанский пескарь Gobio gobio lepidolaemus, амурский чебачок Pseudorasbora parva, маринка обыкновенная Schizothorax intermedius, терсский голец Triplophysa conipterus, подкаменщик Cottus sp. Приведены данные о размерно-весовом и возрастном составе ихтиофауны. Современное разнообразие ихтиофауны указывает на относительно благоприятные условия обитания рыб в верховьях р.Арыс и важное значение этого региона для сохранения аборигенной ихтиофауны Казахстана. Мақалада үдемелі аграрлық іс-әрекеттер мен табиғи ландшафтардың техногенді өзгеріске ұшырауы аймағындаорналасқан Арыс өзенінің жоғары ағысының ихтиофаунасы зерттеулерінің нәтижелері берілген. Аталған аймақтың балықтар фаунасы жайында осы күнге дейінгі жарық көрген мәліметтердің барлығы толық емес, үзілген күйде берілген. Жасалған жұмыс нәтижелері көрсеткендей зерттелінген суқоймалардың түрлікалуандығы балықтардың алты түрімен берілген: күміс мөңке Carassius gibelio, түркістан теңгебалығы Gobio gobio lepidolaemus, амур шабағы Pseudorasbora parva, кәдімгі қарабалық Schizothorax intermedius, терс талма балығы Triplophysa conipterus, тастасалағыш Cottus sp. Ихтиофаунаның өлшемдік-салмақтық және жастық құрамы жайында мәліметтер келтірілген. Ихтиофаунаның қазіргі жағдайы Арыс өзенінің жоғары ағысында балықтардың мекен ету жағдайларының жалпы айтқанда қолайлылығы және аталған аймақтың Қазақстанның аборигенді ихтиофаунасын сақтау үшін жоғары маңыздылығы жайында мағлұмат береді.