Ырғыз-Торғайдың сулы-батпақты алқабының құстары.Птицы Иргиз-Торгайских водно-болотных угодий (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Ырғыз және Торғай өзендерінің төменгі сағасындағы көлдер Қазақстандағы ірі сулы-батпақты алқаптардың бірі (348мың га.) және көптеген гидрофильді құстардың ұя салу, уақытша қонақтау орындары, сонымен қатар Батыс Азия бағытында миллиондаған ұшып өтетін құстардың миграциялық жолы болып табылады. 2008-2013 жыл-дары жоспарлы түрде, «Ырғыз-Торғай МТР» РММ-нің орнитофаунасына жүргізілген мониторинг нәтижесінде, едәуір алуантүрлілікті ЫТМТР территориясында да және Ырғыз-Торғай көлдер жүйесі де көрсетіп отыр, бұл Ырғыз-Торғайдың сулы-батпақты алқабы 2013 жылы заңды түрде халы-қаралық маңызы бар сулы-батпақты алқаптар Рамсар тізіміне енгізілуінің дәлелі. Озера в низовьях рек Иргиз и Тургай на территории Иргиз-Тургайского государственного природного резервата являются одним и крупнейших водно-болотных угодий Казахстана (площадь 348 тыс.га). На озерах останавливаются десятки и сотни тысяч птиц во время миг-раций на Западно-Азиатском миграционном пути. Здесь жемассово гнездятся многие гидро-фильные виды. Мониторинг орнитофауны, планово проводившийся в Иргиз-Тургайском государственном природном резервате в 2008-2013 годах, подтвердил высокое видовое разнообразие птиц на территории резервата и на озерной системе низовьев рек Иргиз и Тургай. Глобальная значимостьводно-болотных угодий этой зоны в поддержании миграционных потоков птиц на пролете, гнездовании, кормовых остановках и линьке обуславливает включение их в Рамсарский список водно-болотных угодий международного значения.