Предварительные данные по морфологии и кариологии одноцветного губача Noemacheilus labiatus (kessler, 1874) Иле-Балхашского Бассейна.Іле-Балқаш Бассейніндегі біртүсті талма-балықтың Noemacheilus labiatus (kessler, 1874) морфологиясы және кариологиясы бойы (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
В работе рассмотрены морфологические характеристики и кариология трех популяций одноцветного губача (Noemacheilus labiatus) Иле-Балхашского бассейна. Морфологический анализ показал, что между популяциями одноцветного губача из реки 2-Мост (приток р. Каратал) и р. Иле наблюдаются достоверные различия по двум признакам: количеству лучей в грудных плавниках (M diff =3,59) и антеродорсальному расстоянию (M diff=- 3,77). По морфометрическим параметрам были выявлены различия между самцами и самками: самцы крупнее самок и отличаются по 4 пластическим признакам – максимальной высоте тела, длине основания спинного плавника, длине верхней лопасти хвостового плавника и в расстояние между лопастями хвостового плавника. Кариотип одноцветного губача, как и у всех представителей семейства Noemachelidae, состоит в диплоидномнаборе из 50 хромосом. Предварительные данные указывают на различия в формуле кариотипа не только между видами, но и между различными популяциями одного вида. Жұмыста Іле-Балқаш бассейніндегі біртүсті талма-балығының (Noemacheilus labiatus) үш популяциясының морфологиялық сипаттамалары және кариологиясы қарастырылған. Морфологиялық анализ көрсеткендей 2-Мост (Қаратал өзені ағысы) және Іле өзенінің біртүсті талма-балығының популяциялары арасында екі белгісі бойынша нақты айырмашылықтар: кеуде қанатындағы сәулелер саны (M diff =3,59) және антедорсальды арақашықтығы (M diff=-3,77) бойынша байқалды. Морфометриялық өлшемдері бойынша аналықтары мен аталықтары арасында айырмашылықтар анықталд: аталықтары аналықтарына қарағанда үлкенірек және 4 пластикалық белгілері бойынша ажыратылады – денесінің максималді биіктігі, арқа қанаты негізінің ұзындығы, құйрық қанатының үстіңгі қалақшасының ұзындығы және құйрық қанаты қалақшалары арасының қашықтығы.Біртүсті талма-балықтың кариотипі Noemachelidae тұқымдасының барлық өкілдеріндегідей диплоидты жиынтықтың 50 хромосомасынан тұрады. Бастапқы мәліметтері түрлер арасындағы кариотиптың формуласы rайырмашылықтарын көрсетіп қана қоймай, сондай-ақ бір түрдегі әртүрлі популяцияларды да көрсетеді.