Особенности в распределении блох (Siphonaptera) в Балкаш- Алакольской впадине.Балқаш-Алакөл өңірінде бүргелердің таралу ерекшеліктері (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Описываются особенности распределения наиболее массовых видов блох-переносчиков особо опасных инфекций в Балкаш-Алакольской котловине. Выявлено, что из 153 видов блох описываемой территории на большой песчанке (Rhombomys opimus Licht.) паразитируют 35 видов. Из них 21 вид являются специфическими, песчаночьими. Среди последних доминирующими по численности и эпизоотологическому значению являются четыре вида блох рода Xenopsylla. Описываются современные особенности ареалов данных видов и их связь с представленными в Южном Прибалхашье популяциями б. песчанки. Указывается на необходимость исследования популяционной структуры наиболее массовых видов блох и их взаимосвязи с популяционной структурой основного носителя трансмиссионных инфекций в регионе- б. песчанки, а также с эпизоотической активностью в соответствующих природных очагах чумы. Мақалада Балқаш-Алакөл өңірінде кеңінен тараған аса қауіпті ауруларлы таратушы бүргелерлің таралу ерекшеліктері баяндалады. Бұл өңірде сипатталған бүргелердің 153 түрінің тек 35 түрі үлкен құмтышқанда (Rhombomys opimus Licht.) кездесетіндігі анықталды, олардың ішінде 21 түр тек құмтышқандыларда тән болып табылады. Xenopsylla туысына бірігетін бүргелердің төрт түрі басқаларымен салыстырғанда саны бойынша эпизоотологиялық маңыздылығы бойынша ерекше орынды алады. Спатталынып отырған түрлердің таралу ареалы үлкен құмтышқан популяциясының Оңтүстік Балқаш өңіріндегі таралу ареалымен салыстыра отырып сипатталынған. Кеңінен таралған бүргелердің популяциялық құрылымын тереңірек зерртейотырып олардың иелері үлкен құмтышқанмен популяциялық, эпизоотикалық қарым – қатынасы сипатталған