Сезонные изменения состава актиномицетов в почвах Иле - Балхашского региона (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Іле-Балқаш аймағындағы қалыпты топырақтардың кездесетін актиномицеттерінің құрамы маусымдық өзгеріске ұшырайтыны талқыланған. Іле-Балқаш аймағының арид зонасындағы актиномицеттердiң тіршілік əрекеті үшін жазғы вегетациялау мерзiмі өте қолайлы болып табылатыны анықталған. Осы мерзiм ішінде сор топырақтар жəне құмды жерлерді қоспағанда топырақтың түрлі үлгілерінде кездесетін актиномицеттерiнiң ең көп саны кездесетіні байқалады, көктемде жəне жазғы вегетациялау кезінде Іле-Балқаш аймағының экологиялық таза зонасында актиномицеттердiң сапалы құрамының ерекше белгiсiне оның өте көп түрлілігі мен пигменттік топтама санының көп болатыны анықталды.