Төменгі сынып оқушыларының практикалық іс-әрекеттілік және көрнекті бейнелік ойлау қабілеттерінің көрсеткіштері.Показатели практической деятельности и художественно-образной умственной работоспособности учеников младших классов (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Ойлау заттар мен құбылыстардың жалпы қасиеттері және олардың арасында болатын байланыстар мен қарым– қатынастарды тануға мүмкіндік беретін процесс. Адамның ойлауына сигнал – сұрақ қоюдан басталатын жорамал, ізденіс тән. Адамның білімі неғұрлым бай, жүйелі болса, соғұрлым ол ойлауға байланысты сұрақты тез шешеді. Ойлау әрекетінің көзі болатын тәжірибе мен практика танудың дұрыстығы мен қателігін тексереді, практика сонымен қатар ойлау қорытындыларын қолданудың басты және негізгі облысы болып табылады.Адам әрекет етпей ойлай алмайды. Мышление — опосредованное и обобщённое отражение действительности, вид умственной деятельности, заключающейся в познании сущности вещей и явлений, закономерных связей и отношений между ними. Сигнал к мышлению человека начинается с задаванием вопросов. Чем глубже и богаче знание человека, тем быстрее он решает вопросы касающихся мышления. Практика и опыт источник деятельности мышления, он проверяет правильность познания. Более того, практика главная и важная область, где применяеться заключения мышления. Человек не может действовать без мышления.