Жасушалардың қартаюы нәтижесінде бөлінетін секреторлық фенотиптерді MSD платформасын қолдана отырып анықтау.Определение фенотипов ассоциированных со старением клеток с использованием MSD платформы (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Ғылыми жұмыста адам қартаюының негізгі себептерінің бірі жасуша қартаюы және оның әсерінен бөлінетін секреторлық фенотиптер жаңа технологияларды қолдана отырып зерттелді. Сонымен қатар, жұмыс бары-сында β – галактозидазаны (SA–β-gal) қолдану арқылы адам жасушаларының қартаю дәрежесі, 5-бром-2- дезоксиуридинмен индекстік маркерлеу (BrdU) әдісі арқылы жасушалардың бөлінуінің деңгейі бағаланды.Қартаюға байланысты пайда болатын секреторлық фенотиптің негізгі компоненттері MSD (Mesoscale discovery) жоғарғы өткізімдік жүйесін қолдану арқылы анықталды. Алынған нәтижелерге сүйене отырып MSD платформасы аталған фенотиптерді зерттеу мақсатында қолдануға болатын заманауи әдіс ретінде ұсынылды. В данной научной работе были изучены секреторные фенотипы, ассоциированные со стренеием клеток с использованием современных технологий. Также в ходе исследования были оценены степень старения клеток методом старение-ассоциированной β – галактозидазы (SA–β-gal) и деление клеток методом индексного маркирования с применением 5-бром-2-дезоксиуридина (BrdU). Основные компоненты секреторных фенотипов связванные со старением клеток были определены на высокопропускной системе MSD (Mesoscale discovery). Врезультате полученных данных MSD платформа рекомендована как современная технология и метод определения секреторных фенотипов старения клеток.