Изучение спазмолитического действия и токсичности субстанции на=323 – производного пиперидина.НА+323 субстансиясы – пиперидин туындысының спазмолитикалық белсенділігін және ұлылығыштын зерттеу (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
В экспериментах на крысах и мышах изучены спазмолитическая активность, острая и хроническая токсичность комплекса включения оксалата 1-(2-этоксиэтил)-4-(гексин-1-ил)-4-пропионил-оксипиперидина – субстанции НА-323. Установлена выраженная спазмолитическая активность этой субстанции, выразившаяся в подавлении вызванного ацетилхолином тонического ответа отрезка тонкой кишки. В проведенных опытах выявлено, что субстанция НА-323 не обладает острой и хронической токсичностью в дозах 1,0, 10,0 и 50,0 мг/кг. Тышқандар мен егеуқұйрықтарға жасалған тәжірибелерде 1-(2-этоксиэтил)-4-(гексин-1-ил)-4-пропионил-оксипиперидин оксалатының қосынды қоспасының өткір және созылмалы уланғыштығының спазмолитикалық белсенділігі зерттеулер барысындағы мәліметтер келтірілген. НА-323 субстансиясының спазмолитикалық белсенділігін кесілген аш ішекке ацетилхолинді енгізу арқылы жауабын анықтады. Жүргізілген тәжірибе барысында НА-323 субстансия өткір уланғыштық қасиеті 1,0,10,0 и 50 мг/кг салмақ көлемінде байқалмайтындығы анықталды.