Балалардың қантамыр жүйесі қызметіне әртүрлі физикалық жүктемелердің әсері.Влияние физических нагрузо на функцию сердечно-сосудистой системы детей (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Әртүрлі деңгейдегі қозғалыс белсенділігіне байланысты балалардың қантамыр жүйесінің дамуы қарастырылған. Түрлі қимыл әрекет режиміндегі балалардың өсуі мен дамуының айырмашылықтары көрсетілген. Қалыпты қозғалыс режиміндегі балалардың дамуы біркелкі болмайтыны және осы құбылыс қыз балаларда ғана препубертаттық кезең аяқталуына дейін сақталатыны анықталған. Қозғалыс белсенділігі жоғары балалардың қантамыр жүйесінің қызметі жас кезеңдерінің нормативтеріне сәйкес келетіні анықталған, бірақ, қалыпты қозғалыс режиміндегі балалармен салыстырғанда үнемділігі төмен екені байқалған. Исследована функциональное состояние сердечно-сосудистой системы, у детей препубертатного возраста, находящихся на различных двигательных режимах, позволили выявить следующие закономерности. Основные параметры сердечно-сосудистой системы в процессе роста и развития детей препубертаттного возраста проходят этап становления. Отмечается положительная возрастная динамика артериального давления независимо от пола и двигательной активности детей.