Бидайдың стресске төзімділігін арттыратын фузикокцинді микротыңайтқыштың әсерін зерттеу.Изучение свойств фузикокцинового микроудобрения повышающего стрессоустойчивость пшеницы (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Біз ұсақ жапырақты қара ағаштың жасыл ұрықтарынан гидрофобты хроматография арқылы МТП алдық. МТП-ның фузикокцин белсенділіктері: бидайдың ұрықсыз бөлігінде Н+АТФ – азы мен NADPH-ГДГ- нің активтендіру МТП-ң қабілеті көрсетіліп, оның фузикокцин белсенділігі дәлелденді. МТП–ның бидай өскіндерінің суыққа төзімділігін арттыруына қабілеті көрсетілді. Осыған орай МТП-ның бидай өскіндерінің тұзға да төзімділігін арттыратын қабілеті анықталды. Из зеленых крылаток Вяза мелколистого методом гидрофобной хроматографии был выделен и очищен препарат микроудобрения (ПМУ). Было установлено, что ПМУ активирует Н+АТФ – азу плазматических мембран и NADPH-ГДГ из беззародышевых половинок зерна пшеницы. Такой же способностью из всех фитогормонов обладает только фузикокцин. Установлено, что ПМУ существенно повышает устойчивость проростков пшеницы к низкотемпературному и солевому стрессам.