Алматы қаласының мектеп оқушыларының жүрек-қантамыр жүйесінің жасқа сай ерекшеліктері.Возрастные особенности сердечно-сосудистой системы школьников города алматы (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Оқушылардың жүректің жиырылу жиілігінін, қанның систолалық көлемін ,қанның минуттық көлемін және систолалық артерия қысымы мен диастолалық артерия қысымының жасқа сай ерекшеліктері зерттелді. Зерттеулер бойынша жүректің жиырылу жиілігін 12-13 жастағы ұл балалар мен қыз балаларды 8-9 жастағы балалармен салыстырғанда, 8-9 жастағы ұл балалар мен қыз балалардың жүректің жиырылу жиілігі жоғары дәрежені көрсетті. Ал, 8-9 жастағы қыз балалардың қанның систолалық көлемі, қанның минуттық көлемі, систолалық артерия қысымы, диастолалық артерия қысымы 12-13 жастағы қыз балаларға қарағанда төменгі дәрежеде болатындығын көрсетті. Были исследованы возрастные особенности сердечно-сосудистой системы у детей школьного возраста. Были исследованы основные гемодинамические показатели: частота сердечных сокращений, систолический и минутный объем крови и артериальное давление. По результатам наших исследований выявлены возрастные и половые физиологические особенности показателей сердечно-сосудистой системы.