Жоңышқа селекциясына қажетті бастапқы материалдың биоморфологиялық белгілері мен қасиеттері.Биоморфологические признаки и свойства необходимого для селекции люцерны исходного материала (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Оңтүстік-шығыс Қазақстанның тәлімі жағдайында жүргізілетін жоңышқа селекциясына қажет бастапқы материалдың биоморфологиялық белгілері мен қасиеттерін талдау нәтижесінде пішен өнімі неғұрлым ертепісетін болса, соғұрлым оның мөлшері де жоғарылай түсетіні белгілі болды. Жоңышқа сорттары морфологиялық және генетикалық сипаттары бойынша экологиялық жағдайларға байланысты ерекшеленетін биологиялық типтер түзетіні анықталған. Осындай іргелік қағидалар мен заңдылықтарға сүйенетін жоңышқа селекциясында бастапқы материалды тұтас популяциялар немесе дараланған нысандар күйінде пайдаланудан гөрі сұрыпталатын ген аллельдері гомозиготаланған инцухт-желілерге жіктеу немесе доминантты гетерозиготалық күйдегі жеке биологиялық типтерге топтау әдістерімен сұрыптау тиімділігі дәлелденген. В данной статье представлены результаты исследований исходных образцов люцерны. Изучением в условиях пустынно-степной зоны юго-востока Казахстана выделены 3 группы образцов: раннеспелая, среднеспелая и позднеспелая. Они отличались высокими параметрами по продуктивности зеленой массы и другим селектируемым биоморфологическим признакам.