Сравнительное определение состава запасных белков эндосперма мутантных линий и исходных сортов мягкой пшеницы.Жұмсақ бидайдың бастапқы сорттары мен мутантты линияларының эндосперміндегі қор белоктарының құрамын салыстырмалы анықтау (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
В работе проведено сравнительное определение состава запасных белков эндосперма мутан-тных линий и исходных сортов мягкой пшеницы, полученных при действии поверхностно-активных веществ (ПАВ). Анализ состава высокомолекулярных глютенинов (ВМСГ) мутантных линий сорта Казахстанская 3, выявил появление ВМСГ с меньшей электрофоре-тической подвижностью. У мутантной линии 1 сорта Шагала также выявлено отличие по составу ВМСГ по локусам Glu B1 и Glu D1. Спектр запасных белков по глиадинам практически неизменился, что свидетельствует о большой генетической стабильности мутантных линий пшеницы. Мақалада жоғары-белсенді заттың (БАЗ) әсерінен алынған жұмсақ бидайдың бастапқы сорттары мен мутантты линияларының эндосперміндегі қор белоктарының құрамы салыстырмалы түрде анықталды. Қазақстан 3 сортының мутантты линиясындағы жоғары молекулалық глютениннің (ГЖМҚ) құрамын талдау кезіндеГЖМҚ-ның көрінуі электрофорезде аз мөлшерде қозғалғыштығы анықталды. Шағала сортының мутантты 1 линиясындағы ГЖМҚ-ның құрамы Glu B1 және Glu D1 локустары бойынша айырмашылық байқалды. Глиадин бойынша қор белоктарының спектрі бойынша ешқандай айырмашылық байқалмады, бұл өз кезегінде, мутант-ты линиялардың генетикалық тұрақтылығын көрсетеді