Морфогенез и регенерация линий сои устойчивых к патогенам корневой гнили полученных на основе сомаклональной вариации.Сомаклональді вариация негізінде алынған түбірлік шіріндісінің патогендеріне тұрақты соя линияларының регенерациясы мен морфогенезі (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Проведены исследования по изучению влияния культурального фильтрата (КФ) корневой гнили на развитие, морфогенез и регенерацию различных сортов сои. Выявлено, что при 10% концентрации КФ морфогенез былболее интенсивный. При концентрации обладал угнетающим действием. Полученные семена потенциально устойчивых к корневой гнили растений-регенерантов сои были переданы селекционерам. Сояның әр түрлі сорттарға дамытуға, морфогенезге және қайта өндіруге түбірлік шірік культуралдық фильтрат ықпалымен зерттеулер өткізілген. 10% КФ концентрациясы морфогенезге, көп қарқынды екенін айқындалған. 30% концентрации КФ жаман әсер етті. Сояның өсімдік түбірлік шірікке төзімді алынған тұқымдарын КЕжӨШҒЗИ селекционерлерге тапсырған еді.