Изучение сообществ микроорганизмов урановых месторождений.Уран кен орындары микроорганизм бірлестіктерін зерттеу (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
В работе рассматриваются вопросы изучения микробного ценоза урановых месторождений «Канжуган» и «Уванас», которые находятся Сузакском районе Южно-Казахстанской области. В результате исследований были выделены представители хемолитотрофных бактерий А.ferrooxidans и А.thiooxidans. Присутствие этих бактерий в сернокислотным выщелачивающем растворе обозначает, что процесс окисления урансодержащих руд происходит с участием этих культур. Бұл жұмыста «Қанжуған» және «Уванас» уран кен орындаррында кездесетін микроорганизмдердің бірлестіктері зарттелген. Бұл кен орындар Оңтүстік Қазақстан обласының Созақ ауданында орналасқан. Зерттеу барысында хемолитотрофты бактериялар өкілі A. ferrooxidans and A. thiooxidans түрлері бөлініп алынды. Бұл бактериялар өкілінің күкірт қышқылы шаймалаушы ерітіндіде кездесуі уранды руданың тотығуында микроорганизмдер қатысатындығын дәлелдейді.