Выделение почвенных тионовых бактерий и определение их биоокислительной активности.Топырақты тионды бактерияларын бөлу және олардың биототықтыру белсенділігін анықтау (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Из содово-засоленных почв Южного Казахстана выделено и идентифицировано 36 штаммов сероокисляющих бактерий. Проведен скрининг штаммов по биоокислительной (деструкция тиосульфата в сульфат) и ферментативной (тиосульфатдегидрогеназа и тиосульфатредуктаза) активности. Подобраны режимы аэрации и условия культивирования (рН, температура), обеспечивающие оптимальный урожай клеток. Штаммы могут быть использованы в технологиях биомелиорации. Оңтүстік Қазақстан обылысының содалы-тұздалған топырақтан 36 күкіртті тотықтырғыш бактерия штаммдары бөлініп идентификацияланды. Биототырғу бойынша штаммдардың скринингі (тиосульфаттың сульфатқа ауысу деструкциясы) және ферментативті белсенділігі анықталды. Оптималды жағдайда клетка дақылын алуға бағытталған зерттеуүрдістері, яғни аэрация және дақылдау жағдайы (рН, температура) жүргізілді.