Нефтеокисляющие микроорганизмы, перспективные для очистки морской среды.Теңіз ортасын тазартуда мұнайтотықтырғыш микроорганизмдердің перспективтілігі (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Из нефтезагрязненной воды и донных отложений Каспийского моря выделены и отобраны активные штаммы бактерий, эффективно утилизирующие нефть месторождений Прикаспийского региона. Изучены их культурально-морфорлогические и физиолого-биохимические признаки, на основе которых определена видовая принадлежность. Созданные на основе отобранных штаммов нефтеокисляющих микроорганизмов наиболее активные ассоциации утилизировали 84,1-89% нефти при ее 10%-ном содержании в среде. Каспий теңізінің мұнаймен ластанған суынынан және шөгінділерінен Каспий аймағының мұнайын тиімді пайдаға асыратын белсенді бактериялар штаммдары бөліп алынды. Түрлік ерекшелігіне қарай олардың культуралық-морфологиялық және физиология-биохимиялық белгілері зерттелді. Бөлініп алынған штаммдардың негізіндежасалған мұнайтотықтырғыш микроорганизмдердің ең белсенді ассоцияциялары орта құрамындағы 10%-дық мұнайдың 84,1-89% пайдаға асырды.