Алматы қаласы беттік суларының экологиялық жағдайын зерттеу (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Мақалада Алматы қаласының беттік суларының жағдайын зерттеу бойынша негізгі нәтижелер келтірілген. Зерттеу объектісі ретінде экологиялық және ландшафттық- рекреациялық маңызы зор Үлкен Алматы, Кіші Алматы және Есентай өзендері алынды. Зерттеу жүргізу барысында зерттеліп отырған өзендердің ауыр металдармен және кешенді сапа көрсеткіші – судың ластану индексі (СЛИ) бойынша ластанғаны анықталды. Алынған нәтижелер осы өзендердің ластануы су қорғау белдемдерінің және арналарының тұрмыстық, органикалық қалдықтармен ластануының нәтижесі болуы мүмкін.В статье представлены результаты изучения состояния поверхностных вод города Алматы.В качестве объекта были выбраны реки Большая Алматинка, Малая Алматинка и Есентай, которые имеют значительную экологическую и ландшафтно- рекреационную ценность. В ходе анализа было обнаружено загрязнение изучаемых рек по содержанию тяжелых металлов и по комплексному показателю качества – индексу загрязненности воды (ИЗВ). Полученные результаты свидетельствуют о том, что увеличение загрязнения воды изучаемых рек, возможно, связано с загрязнением водоохраной зоны и русла бытовым мусором, органическими веществам.
Keywords: мониторинг; қоршаған орта; ауыр металдар; ластану индексі; окружающая среда; тяжелые металлы; индекс загрязнения.