Исследование качества атмосферного воздуха в прибрежной зоне Каспия (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Целью данной статьи является представление результатов исследования качества атмосферного воздуха в прибрежной зоне Каспийского моря, в районе раз мещения нефтяных промыслов Арман, Каламкас, Каражанбас, Дунга. Для по лучения картины состояния атмосферного воздуха в исследуемом районе был проведен сравнительный анализ двух периодов наблюдений, а именно осенний период 2013 и 2014 годов. При сравнительном анализе уровня загрязнения атмосферы прибрежной зоны в 2013 году наблюдаются пре вышения концентраций относительно 2012 года на всех постах (включая фоновый) по диоксиду азота, оксидуазота, оксиду углерода и пыли неорганической. Результаты проведенных наблюдений за состоянием атмосферного воздуха показали, что производственная деятельность на место рождениях Каражанбас, Каламкас, Арман не оказывает существенного влияния на качество атмосферного воздуха. Посравнения с 2012 годом объем выбросов увеличился на 2,1 тыс. тонн. Основные загрязнители – предприятия нефте добычи и химической промышленности.Бұл мақаланың мақсаты Каспий теңізінің жағалау аймағының Арман, Қаламқас, Қаражанбас, Дунга мұнай өнеркәсіптері орналасқан ауданның атмосфералық ауа сапасын зерттеу нәтижелерін ұсыну, көрсету болып табылады. Зерттелуші ауданның атмосфералық ауа жағдайының көрінісін алу үшін бақылаудың екі мезгілінің, атап айтқанда 2013 және 2014 жылдардың күзгі кезеңінің салыстырмалы анализі жүргізілді. 2013 жылы жағалау аймақ атмосферасының ластану деңгейінің салыстырмалы анализі кезінде 2012 жыл мен салыстырғанда барлық бекеттердегі (фондықты қоса алғанда) азот диоксиді, азот оксиді, көміртегі оксиді және бейорганикалық шаң концентрациясының шектен асуы бақыланды. Атмосфералық ауа жағдайына жүргізілген бақылау қорытындысы көрсеткендей, Қаражанбас, Қаламқас, Арман кен орындарының өндірістік қызметі атмосфералық ауа сапасына елеулі ықпал етпейтіндігі анықталды. 2012 жылмен салыстырғанда шығарынды көлемі 2,1 мың тоннаға артқан. Басты ластаушылар – мұнай өнді руші кәсіпорындар мен химия өнеркәсібі.