Оңтүстік Қазақстан облысының ауылшаруашылық дақылдарының тағамдық қауіпсіздігі (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Мақалада қоршаған ортаның ластануына байланысты адамға қажетті, соның ішінде ауылшаруашылық дақылдарына байланысты ғалымдар мен зерттелген ақпараттар талқыланған. Тағамдық өнімдердің сапа және қауіпсіздік талаптары – кез келген ұлттың саулық жағдайының негізгі және міндетті көрсеткіші. Қазақстан Республикасындағы қолданылатын халықаралық стандарттар және Техникалық регламенттер қарастырылған. Техникалық регламентке сәйкес ауылшаруашылық дақылдардағы шекті рұқсат етілген мәндері келтірілген. Қазақ Тағамтану Академиясында Турегельды Шарманұлы Шармановтың қолдауы мен «Нутри тест» зертханасында жүргізілген зерттеу жұмыстарының нәтижелері жарияланған. Зерттеу нысандары ретінде Балқаш, Талдықорған және Алматы қалалары бойынша картоп, қызанақ және құлпынай дақылдары алынды. Зерттеулер тағам өнімдерінен қорға сын, кадмийді, күшәнді және сынапты анықтауға бағыт талған. Зерттеу әдістері мен зерттеу нысандары келтірілген.Изучены научные исследования ученых по теме загрязнения необ хдимых для человека сельскохозяйственных культур. Качество и требования безопасности пищевой продукции являются основой здоровья нации и обязательным показателем его состояния. Анализированы используемые в Республике Казахстан между на родные стандарты и Технический рагламент. Приведены данные ПДК на основе Технического регламента по сельско хозяйственным культурам. Опубликованы результаты исследовательской работы проведенной под руководством Турегельды Шарманович Шарманова в Казахской Академий Питания, в лаборатории «Нут ри тест». Для исследований были взяты картофель, помидор, клубника из г. Балхаша, Талдыкоргана и Алматы. Проводились исследования пищивых продуктов на наличие свинца, кадмия, мышьяка и ртути. Приведены методы и объекты исследования.
Keywords: ластаушы заттар; ауыр металдар; ауыл шаруашылық дақылдары; пестицид; загрязняющие вещества; тяжелые металлы; сельскохояйственные культуры; пестициды.