Мониторинговая оценка процессов деградации пастбищ Атырауской области (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
В результате оценки пастбищной нагрузки по районам Атырауской области наблюдаются восстановительные процессы экосистемы области. Была выявлена степень воздействия антропогенного воздействия на пастбища. В период с 1991 года по 2014 год в Атырауской области в связи со снижением поголовья скота наблюдается экологическое равновесие в пастбищах районов области. Установлены причины восстановления деградированных пастбищ по области, даны основные сравнительные показатели по каждым районам. Выявлена степень восстановления деградации пастбищ по Атырауской области. Атырау облысының аудандары бойынша жайылымдық жүктемені бағалау нәтижесінде облыс экожүйелерінің қалпына келу үдерістері бақыланған. Жайылымдарға антропогендік әсердің әсер ету дәрежесі қаралған. 1991 жылдан бастап 2014 жылға дейін Атырау облысында мал басы санының азаюымен байланысты облыс аудандарының жайылымдарында экологиялық тұрақтылық бақыланып отыр. Облыс бойынша деградацияға ұшыраған жайылымдардың қалпына келу себептері анықталған, сонымен қатар әрбір аудан бойынша салыстырмалы көрсеткіштердің негізі берілген. Атырау облысы бойынша деградацияланған жайылымдардың қалпына келу дәрежесі анықталған.