Салихов Т.К., Тыныкулов М.К., Салихова Т.С., Берденов Ж.Г. Значимые, репрезентативные и уникальные растительные сообщества проектируемого государственного природного резервата «Бокейорда» Западно-Казахстанской области: Евразийский национальный университет имени Л.Н. Гумилева, Казахстан, г. Астана, e-mail: alikhov_tk@enu.kz; tuatai_76@mail.ru (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2017)
Бұл ғылыми зерттеулер жүргізіліп отырған жоба мысалында Қазақстанның қоршаған ортасынқорғау мәселелеріне арналған. Бұл жұмыста Батыс Қазақстан облысында жобаланған «Бөкейорда»мемлекеттік табиғи резерватын ғылыми зерттеу негіздемесі келтірілген.Батыс Қазақстан облысында жобаланған «Бөкейорда» мемлекеттік табиғи резерватын зерттеунәтижесінде өсімдіктердің қазіргі кездегі жай-күйін зерттеп, бірегей және маңызды өсімдіктерқауымдастықтары анықтап аймақтағы сирек және эндемикалық биологиялық алуантүрлілігінмекендеу ортасын сақтау. Ғылыми-зерттеу жұмыстары Қазақстан Республикасының Үкіметіаясында және Ғаламдық экологиялық қор «Далалық экожүйелерді сақтау мен орнықты басқару»Біріккен Ұлттар Ұйымының Даму Бағдарламасы арқылы дала экожүйелерін арттыруға бағытталған.Топографиялық негізінде олардың деректерін қолдану және платформаларда жазылған GPSдеректермен өндірілген қойындысы мониторинг учаскелері жасалынды. Негізгі өсімдік түрлерініңтіршілік ету ортасын картаға түсіру. Биологиялық әртүрлілік туралы теріс факторлардың әсерінбағалау. Экожүйелік талдау және ГАЖ технологиясы негізінде әралуандылықты сақтау үшін еңмаңызды учаскелері мен резерваты шекаралары анықталды.Батыс Қазақстан облысында қазіргі уақытта қорғауға қатаң режимдегі ешқандай қорғалатынаумақтар жоқтығын ескере отырып, жаңа экологиялық мекемелердің ұйымдастыру толығымен,облыс дала биоәртүрлілікті сақтауды және қалпына келтіруді қамтамасыз ету үшін ғана емес,сонымен қатар қосымша жұмыс орындарын құру арқылы әлеуметтік-экономикалық жағдайынжақсарту орындары, т.б. экологиялық туризмді дамыту, бұған едәуір үлкен дәреже нәтижесіндеүлкен мемлекеттік табиғи резерватының «Бөкейорда» құру және Батыс Қазақстан облысыныңбатысында кешенді мемлекеттік табиғи қорықшасы ықпал ететін болады.Түйін сөздер: өсімдіктер қауымдастықтары, ерекше қорғалатын табиғи аумақтар, далааймағы, биоалуантүрлілігі, флора, мекен ортасы, экожүйе.