Канаев А., Баймырзаев К., Семенченко Г., Канаева З., Сулейменова Б., Бекебаева М. Выявление наиболее оптимальной степени измельчения руды для эффективного извлечения золота микробиологическим методом: доктор биологических наук, профессор, ashim1959@mail.ru, Жетысуский государственный университет им. И. Жансугурова, Казахстан, г. Талдыкорган,; е-mail: ashim1959@mail.ru, (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2017)
Қазақстан алтын қоры бойынша Республиканың талаптарына сай емес, яғни жыл сайын20 тонна алтын өндіріледі. Себеп – қазақстандық кен орындарының кеннің қаттылығы меналтынды өңдейтін сенімді технологиялардың аздығы. Кенді өңдейтін дәстүрлі әдістер оңнәтиже көрсетпейді. Кең таралған биототығу әдістері де қазақстандық кендерінің ацидофильдімикроорганизмдерге зияндылық себебінен эффективті емес. Осыған байланысты аборигенштамдарға негізделген биототығу әдістердің қолданылуы өзекті мәселе болып отыр. Бұданерте Қазақстанның кен орындарындағы алтынды белсенді тотықтыратын ацидофильдімикроорганизмдерді іздестіруі қарастырылған және олардың тиімді ассоциациялары алынды.Қазіргі кезде Большевик кен орнынан алынған алтынды өндірудің биохимиялық технологиясыныңпараметрлері өңделуде. Бұл зерттеудің мақсаты – Большевик кен орнынан алтынды екі сатылышаймалау әдісі арқылы эффективті жолмен өңдеу. Зерттеу нәтижесі бойынша кеннің ұсақтауқажеттілігі туралы қорытынды жасалды, ол кеннің энергетикалық шығынын экономдауғамүмкіндік береді. Жұмыста дәстүрлі микробиологиялық және гидрометаллургиялық әдістерқолданылды.Tүйiн сөздер: биохимиялық шаймалау, бактерия ассоциациялары, тиосульфат, алтын.