Ismailova E.T., Sadanov A.K., Shemshura O.N., Iskandarova K.A., Sobiczewski P., Molzhigitova A.E. Antibiotic activity of actinomycetes of the genus Streptomyces against the causative agent of the fre blight of fruit crops: Institute of Microbiology and Virology, Kazakhstan, Almaty; Research Institute of Horticulture in Skierniewice, Poland, Skierniewice (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2018)
Мақалада Erwinia amylovora бактериялық күйік қоздырғышына қарсы, Алматы жәнеҚостанай облыстарының әр түрлі топырақ типтерінен бөлінген, Streptomyces туысына жататынактиномицеттердің 20 түрлі штамдарының культуральды сұйықтығынан алынған экстарктілерініңантибиотикалық белсенділігін зерттеу нәтижелері ұсынылып отыр. Зерттелініп жатқанштамдардың экстрактілері Erwinia amylovora культурасының өсуін біршама шектейді, бұл ретте оның ішіндегі ең жоғарғы антибиотикалық белсенділік көрсеткен Алматы облысы, Іле ауданыныңқұмды топырақтарынан бөлінген №7, 9 және 28 штамдарынан алынған экстрактілер екеніанықталды. Экстрактілердің әсерінен Erwinia amylovora культурасының өсу зонасын шектеуі18,3 мм, 21,3 мм және 14,3 мм құрады. Жеміс дақылдарында кездесетін бактериялық күйікқоздырғышына қарсы қолдануға ұсынылған Ресей өндірісінің «Фитолавин» препаратын эталонретінде алып, салыстырмалы тәжірибелер жүргізіліп, келесі нәтижелер алынды. Бұл өнімніңкөрсеткіші орташа есеппен бактериялық күйік қоздырғышының өсу зонасын шектеуі 13,5±0,29мм құрады, яғни №9 штамм экстрактісін пайдаланған жағдайдан 1,57 есе аз екені анықталды.Қазақстандағы жеміс дақылдарында кездесетін бактериялық күйік ауруының таралуынабиологиялық бақылау жүргізу үшін, бөлініп алынған бұл штамдар жаңа отандық препараттардыңнегізі ретінде қолданылуы мүмкін.Түйін сөздер: жеміс дақылдары, бактериялық күйік, актиномицеттер, Streptomyces,экстрактілер, антибиотикалық белсенділік, өсуін шектеу.