Inelova Z., Nesterova S., Seitkadyr K., Zaparina Ye., Gallamova G. Environmental analysis of gorge Remizovka Trans-Ili Alatau: Al-Farabi Kazakh National University, Kazakhstan, Almaty (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2018)
Бұл мақалада Іле Алатауының Ремизовка шатқалындағы экологиялық талдау кезінде алынғанзерттеудің нәтижелері келтірілген. Флоралар экожүйені құрам бөліктерін анықтауға байланыстыжәне ұзақ уақыт бойы өзгерістер индикаторы ретінде қызмет етеді және оның қазіргі жағдайытабиғи және антропогендік факторлардың әсерінен бұрын орын алған оқиғалардың нәтижесіболып табылады. Осыған байланысты кез келген аймақтың флорасын инвентаризациялау жәнеталдау әрдайым маңызды. Біздің заманымыздың жаһандық проблемаларының бірі биологиялықәртүрлілікті сақтау және мәселелерді зерттеу болып табылады. Ремизовка шатқалы бұрын-соңды аз зерттелген, сондықтан біздің жұмысымыздың мақсаты осы аймақтың флорасына экологиялықсараптау жүргізу болып табылады.Далалық геоботаникалық зерттеу әдістері және жаңа әдіснамалар арқылы флора зерттелді.Тіршілік формасына байланысты Ремизовка өсімдіктер көпжылдық (623 түр немесе 69,69%),біржылдық (143 түр немесе 15.99%) және бұталар (55 түр немесе 6,15%) болып бөлінді. Ең азсаны екіжылдықтар (46 түр немесе 5.14%), бұталар (9 түрі немесе 1,01%) ағаштар (8 түрі немесе0,89%) жартылайбұталар саны (6 түр немесе 0,67%), бұталар (2 түр немесе 0,22%) және лианалар(2 түр немесе 0,22%).Нәтижесінде Ремизовка шатқалының флораларына экологиялық талдау арқылы топтардыңклассификациясы топырақ ылғалдылығына байланысты. Сондай-ақ, көпшілік бөлігінмезоксерофиттер (423 түр немесе 47,32%), ксерофиттер (21.70%-ын 194 түр), мезофиттер(175 түрі, 19,57%), ксеромезофиттер (92 түрі немесе 10,29%) қүрайды. Флораның ең аз бөлігігигромезофиттер (7 нысаны, 0,78%) және мезогигрофиттер (3 түрі, 0,34%) құрайды.Түйін сөздер: Ремизовка шатқалы, экологиялық анализ, тіршілік формасы, экологиялықтоптар.