Alexyuk P.G., Alexyuk M.S., Bogoyavlenskiy A.P., Berezin V.E. Study of biodiversity of bacteriophages in environmentally adverse freshwater ecosystem: LP “Research and Production Center for Microbiology and Virology” (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2018)
Көлдер тұщы судың негізгі қоймаларының бірі болып табылады. Әдетте, мұндай экожүйелерантропогендік әсерге ие, әсіресе қарқынды ауыл шаруашылық және индустриалды дамуаймақтарында. Жекелеген биогенді немесе абиогендік факторлардың тұрақты мониторингіәрдайым су қоймасының экологиялық жағдайын барабар бағалауға мүмкіндік бермейді. Сондықтантабиғи объектілердің экологиялық жағдайын бағалаудың жаңа әдістерін іздестіру және енгізуөте өзекті мәселенің бірі болып қалады. Экожүйенің экологиялық жағдайын бағалаудың ұқсасәдістерінің бірі биоиндикатордың кез келген басқа моделіне қатысты кез келген су қоймасыныңмаңызды және ажырамас бөлігі болып табылатын және сандық артықшылыққа ие вирустыңбиологиялық әртүрлілігін жан-жақты зерттеу болып табылады. Осы мақаланың мақсаты маңыздыантропогендік әсерлерге ұшыраған көлдің вирустық алуан түрлерін зерттеу болып табылады.Зерттелудегі резервуардың виромын көп параллельді секвенирования әдісі арқылы зерттелді.Қапшағай қаласында орналасқан көлдің вирусының 65%-ы бактериялардың вирустары болыптабылады, олардың арасында энтеробактериялар мен вибрияның фагтарының көп саны табылған,бұл судың сапасы төмен болғандығын көрсетеді. Осылайша, вирустық әртүрлілікті зерттеу суобъектілерінің экологиялық мәртебесі туралы ақпараттың маңызды көзі және су экожүйелерінжан-жақты экологиялық мониторингтің маңызды факторы болып табылады.Түйін сөздер: бактериофагтар, биоәртүрлік, тұщы су экожүйесі, экология