Esеmсiitova Z.B., Sinyavsky Yu.A., Umutbaeva G.B., Yakunin A.V. The Inﬂuence of Hypokinesia on the Status of the Antioxidant defense System in Blood and Tissues of Rats: 1Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан, Алматы қ. 2Қазақ тағамтану академиясы, Қазақстан, Алматы қ. (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2018)
Мақалада биохимиялық зерттеулердің нәтижесінде гипокинезияның егеуқұйрықтардың қаны мен бауырдағы антиоксиданттыққорғау жүйесіне әсері, сондай-ақ, гипокинезияның салдарын антиоксиданттық заттармен – альфа-токоферолмен жәнересвератролмен– түзету жолы берілген. Гиокинезияның антиксиданттық жүйегеберетін әсерін салмағы 250±50г егеуқұйрықтарда зерттелді. Қансарысуындағы және бауырдың постмитохондрий суператантындағыақуыз көлемі, СОД және каталазаның бесенділігінің деңгейі, сондайақ, жалпы антиоксиданттық белсенділік бағаланды. Гипокинезияның15-30 күндері лиидтердің асқын тотығуының бастапқы (диенконьюгаты), аралық (малон диальдегиді) және соңғы (Шифф негіздері)өнімдерінің деңгейінің көтерілгені, антиоксиданттық жүйеніңферменттерінің белсенділігі төмендегені анықталды. Қосымшапайдаланған альфа-токоферол және ресвератрол антиоксиданттықжүйеге жақсы әсерін тигізіп, қан сарысуындағы және бауырдағы ЛАТөнімдері азайып, жалпы антиоксидантық белсенділікті арттырды.Түйін сөздер: адам экологиясы, антиоксиданттық қорғаныс,альфа-токофрол, гипокинезия, липидтердің асқын тотығы, ЛАТөнімдері, ресвератрол.