Aқтөбе флористикaлық aудaнының мәдени өсімдіктерінің жaбaйы туыстaрын зерттеу (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2018)
Зерттеу мақсаты – Ақтөбе флористикалық ауданының мәдениөсімдіктерінің жабайы туыстарының түр құрамын айқындау.Мақалада мәдени өсімдіктердің жабайы туыстарының түр құрамынажәне болашағының дәрежесіне сараптама жасалынды. Жарияланғандеректер мен өздеріміздің далалық зерттеулер мәліметтерін өңдеунәтижесінде осы флористикалық ауданда мәдени өсімдіктердіңжабайы туыстары 22 тұқымдас пен 81 туысына тиісті 153 түрдіқұрады. Мәдени өсімдіктердің жабайы туыстарының ең көп түрсаны Poaceae (43 түр), Fabaceae (39 түр), Chenopodiaceae (20 түр)және Asteraceae (12 түр) тұқымдастырында байқалды. МӨЖТ-ныңтүрлерін басымдылығына сәйкес талдауда өсімдіктер келесідейорналастырылды: 1-ші топқа (мәденилендіруге тікелей ұсынылғантүрлер, сұрыптары бар) – 32 түр; 2-ші топқа (будандастыруға тікелейқатысатын, гендердің көзі немесе телім есебінде пайдаланатынтүрлер) – 2 түр; 3-ші топқа (жақын туыстығы бар мәденилендірілген(ара құрам бір секция немесе туысасты), шаруашылыққа пайдалануүшін құнды түрлер) – 19 түр; 4-ші топқа (халық селекциясында жәнежинақтауда пайдаланатын туыстың басқа да пайдалы түрлері) – 2түр; 5-ші топқа (аталмыш туыстың барлық қалған түрлері) – 98 түр.Түйін сөздер: экология, Ақтөбе флористикалық ауданы, мәдениөсімдіктердің жабайы туыстары, болашағы, шаруашылық қасиеті,флора.