Ерекше қорғaлaтын тaбиғи aумaқ ресурстaрын экономикaлық бaғaлaу (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2018)
Бүгінгі таңда ерекше қорғалатын табиғи аумақтардыұйымдастыру мен дамыту саласында маңызды өзгерістер орын алуда.Оларды ұйымдастыру мен дамыту сатысында «жасыл» экономиканыңбасты маңызды бағыттары ескеріледі. Соңғы жылдары қоршағантабиғи ортаны сақтау және экономикалық іс-әрекеттер арасындағыөзара байланыстарды зерттеуде ілгерілеу байқалғанымен де, елдіңэкологиялық жай-күйінің төмендеуі байқалуда, бұл биологиялықалуандылықтың азаюына, ерекше қорғалатын табиғи аумақтардыңэкожүйелік рөлінің төмендеуіне әкеліп соқтырады. Мақаладакелтірілген талдау нәтижелері бойынша ерекше қорғалатынтабиғи аумақтарды экономикалық бағалау барысында жалпыэкономикалық құндылық әдісінің маңызы жоғары. Себебі, жалпыэкономикалық құндылық әдісі ерекше қорғалатын табиғи аумақресурстарын бағалауда тиімді құрал болып табылады. МақаладаҚазақстан Республикасының ерекше қорғалатын табиғи аумақтарынақысқаша сипаттама берілген. Қазіргі уақытта республиканың ерекшеқорғалатын табиғи аумақ ғылыми-зерттеушілік және ағартушылықмақсатта ғана емес, сонымен қатар, экологиялық қызмет көрсететінжалғыз жүйе болып табылады.Түйін сөздер: ерекше қорғалатын табиғи аумақ, рекреация,құндылық, табиғи ресурстар, экожүйелік қызмет, экономикалықбағалау