«Aquamira» суын биогенизациялаудың инновациялық технологиясы (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2018)
Бұл мақалада Әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық Университетінің«Биофизика және биомедицина» кафедрасында жасалыныпшығарылған, «Aquamira» атты биогенді суды алуға негізделінген судытабиғи тектес ұқсатудың инновациялық технологиясы қарастырылған.Судың құрылымы, фазалары және молекулярлық қасиеттеріжөніндегі ең соңғы мәліметтер келтірілген. Судың құрылымдықжады жөніндегі классикалық физиканың көзқарастарымен қатар,биофизикалық ғылымның да заманауй көрінісіне негізделгенерекшеліктері қарастырылған. Гидроплазманың тіршілігі жайындағыдеректерге дәлелдер келтірілген. Судың биологиялық мүмкіндігінарттыратын су өңдеудің түрлі әдістеріне талдау жасалынды.Биогенизацияның дәл табиғи тектес технологиясын пайдаланудыңқажеттілігі дәлелденді. Суды өңдеу процесі этаптарыныңсипаттамасымен бірге «Aquamira» суын биогенизациялауғаарналған технологиялық бағыттың сызбасы көрсетілген. Судыбиоструктуризациялаудың технологиясы сипатталынған.Биогенизацияның биофизикалық технологияларын өндірістің аралассалаларында пайдаланудың мүмкін жолдары қарастырылған. «Aquamira» биогенді суының ерекше қасиеттері және оның «Aquamira йод»түрлерінің адам организміне оңтайлы әсерлері сипатталынған. Судайодофильденген гидроплазманың қалыптасуының инновациялықтехнологиясы сипатталынған.Түйінді сөздер: сутекті байланыстар, су кластерлері, «судыңқұрылымдық жады», биогенизация, антиэнтропиялық биогенератор,гидроплазма, йодофильді су