Іле өзені атырауындағы экожүйелердің қазіргі жағдайы мен трансформациясының себебтері (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2018)
Мақалада Іле өзені атырауының қазіргі жағдайы мен аквальдіэкожүйелерінің трансформациясының себебтерін зерттеу нәтижелеріберілген. Зерттеу жұмысында 1995-2015 ж ж. аралығындағы Ілеөзенінің гидрологиялық режимі мен сулылық денгейі бойыншамәлеметтер және аймақтың артүрлі уақытта түсірілген ғарыштықсуреттері қолданылды. Іле өзені атырауының әртүрлі рұқсаттағығарыштық суреттерінің анализі, Іле өзені салалары, сагалары мен Ілеөзені көлдерінің гидрографиялық қайта құрлымдарын анықтауғамүмкіндік берді. Іле өзені қазіргі атырауының үш негізгі (Топар, Іле,Жиделі) жүйелері салалары мен көлдерінің кебуі мен аумағыныңқысқаруының тенденциясы көрсетілген.Түйін сөздер: гидрографиялық жүйе, Іле өзенінің атырауы,салалар, көлдер, көлдер жүйесі, аквальді экожүйелер, ГАЖтехнологиялары, ЖҚЗ әдістері