Бағалы дәрілік өсімдік Сlimacoptera affnis-тің өскінінің морфологиялық ерекшеліктері (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2019)
Мақалада Оңтүстік Қазақстан облысы Шәуілдір ауданының табиғи флорасынан жинап алынған Chenopodiaceae тұқымдасы Climacoptera туысына жататын Climacoptera affinis өсімдігіне биоморфологиялық зерттеу нәтижелері берілген. Алғаш рет табиғи жағдайда өсетін дәрілік өсімдіктіңлабораториялық жағдайда тұқым өсуінің биологиялық ерекшеліктері, тұқым өнімділігі толықтайзерттелген.Climacoptera туысы түрлеріне тұқымдарының тыныштық кезеңінің жоқтығымен сипатталады,тұқымдары жиналған соң 23 кейін өне береді. Climacoptera affinis өсімдігі тұқымының өнуіне оптималды температура 2022°С, қолайлы ылғалдылық 8595% құрайды. Көрсетілген температурадажәне ылғалдылықта өсімдік тұқымдары жоғары өну қуаттылығын көрсетеді. Зерттелінген түрдіңдаму ритмі бойынша алынған мәліметтер көгалдандыруға ұсынуда практикалық маңызы бар. Ұсынылып отырған түр көгалдыруда қолданылатын ассортименті толықтырады.Түйін сөздер: морфология, диагностикалық белгілер, Climacoptera Climacoptera affinis (C.A.M.)Botch, биoмeтpиялық өлшeмi.