Жезқазған ботаникалық бағындағы жабайы өсімдіктердің мәдени түрлерінің гербарий қорын құрудың негіздері (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2019)
Мақалада Жезқазған ботаникалық бағындағы гербарий ресурстарына сипаттама берілген. Жұмыс барысында жабайы өсімдіктердің мәдени түрлерінің гербарий материалдарын жинауға арналған жұмыстар мақсатты түрде жүргізілуде. Орталық Қазақстандағы жалпы экспедиция кезінде жиналған түрлерге ақпарат берілген. 9 тұқымдасқа жататын түрлерге мәліметтер берілген. Мақалада барлық жинаушылар, ЖББ жалпы гербарий қорын реттеуге атсалысқан қатысушылар көрсетілген. Гербариймен жұмыстың негізгі талаптары көрсетілген, генофондтың қауіпсіздігінжәне сақталуына кепілдік ететін. Мақала Орталық Қазақстан аймағындағы жабайы өсімдіктердіңмәдени түрлерін оқуға арналған және жабайы өсімдіктердің гербарий қорының негізгі талаптарыкөрсетілген.Түйін сөздер: өсімдік жамылғысы, қорлар, экспедиция, бақылау, Орталық Қазақстан, дақыл,аудан