Биологиялық ұлттық ұғымдар мен түйінді тұжырымдардың әрі танымдық, әрі тәрбиелік мәні (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2019)
Мақалада қазақ халқының сан ғасырлар бойы қалыптасқан жабайы жануарларға тікелей қатысы бар дүниетанымдық биологиялықұлттық ұғымдарына, түйінді тұжырымдарына және қорытынды ойпікірлеріне талдау жасалынған. Мысалы, «Бекіре ойнақ», «Тасбақадауылы», «Құс қанаты», «Қыдыр қамшысы», «Қызыл жұмыртқа», «Итбалықтың кіндік кесері», «Бөрі сырғақ», «Доңыздың толғағы», «Қоянның толғатуы», «Құралайдың салқыны», «Бұғының мойын жуары», «Текебұрқылдақ» (текебұрқыл), «Киіктің матауы», «Киіктің матауы» дегенұлттық ұғымдар мен түйінді тұжырымдардың тікелей табиғат құбылыстарымен тығыз байланысты екендігі айқын байқалады. «Түз тағысы табиғатпен тілдес» деген мәтел осы айтылған ұлттық ұғымдар ментүйінді тұжырымдардың дұрыс екендігіне нақты мысал бола алады.Сонымен қатар, жабайы жануарларға қатысы бар сөз тіркестерінде,теңеу сөздерде, мақалмәтелдерде және аңызәңгімелерде олардыңбиологиялық және экологиялық ерекшеліктерін нақтылай түсетін деректер де көптеп кездеседі.Түйін сөздер: ұлттық ұғымдар, түйінді тұжырымдар, қорытындыпікірлер, сөз тіркестері, теңеу сөздер, мақалмәтелдер, аңызәңгімелер.