Жер-су атаулары – тарихтың хаты (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2019)
Адамзат дамуының барлық тарихи кезеңдерінде географиялықатаулардың маңызы ерекше болды. Ғаламшарымыздағы бiр де бiрмемлекет өзiнiң дамуында географиялық атауларсыз өмiр сүргенемес және географиялық атаулары жоқ мемлекет туралы тарихидеректерді кездестірмейміз. Біздің қазақ елі де солардың қатарында.Бұл мақалада еліміздегі географиялық атаулардың шығу тарихына,ерекшелігіне тоқталатын боламыз.Әрине бұл жұмыс еліміздің аймақтарында жүргізілу деңгейіәртүрлі. Кейбір өңірлердегі нысандарға атау беруде тарихымыздағыорны ерекшеленбеген, жалпыхалықтық ықпалы аз кісілердің есімдеріқойылып кетіп жатса, солтүстік облыстарда патшалық Ресейдіңжәне Кеңес Одағы кезеңінде қойылған атаулар әлі күнге дейінауыстырылмай тұрғаны жасырын емес.Қорыта келе айтарымыз, тәуелсіз елдің ұрпағы ретінде картабеттеріндегі осындай түсініксіз топонимдерден тазартып, атабабаларымыздың ат қою дәстүрлеріне сәйкес келетін, географиялықнысанның сипатын нақты бейнелей алатын, бойынан географиялық,тарихи және тілдік ақпараттарды жинақтаған ақпараттық құндылығыжоғары, тәуелсіз топонимдермен алмастыру ісін жандандыру қажет.Түйін сөздер: топонимика, география, тарих, этимология