Азгир және Капустин Яр полигондарының әсері бар аймақ территорияларындағы топырақтың жиынтық фитотоксинділігін бағалау (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2019)
Азгир және Капустин Яр полигондарының әсері аймақтарындатопырақтың фитотоксинділігіне зерттеулер жүргізілді. Зерттеліпжатқан тестөсімдіктер шығымдылық бойынша зерттелгентопырақтар экологиялық тазаға немесе әлсіз фитотоксинділергежатады. Дәл осындай мәліметтер дәндердің бастапқы өсуініңинтенсивтілігінің көрсеткіштерін зерттеуде алынған. Өскіндерұзындығы көрсеткіштері бойынша, фонды топыраққа пайыздыққатынасында зерттеліп жатқан топырақтарды экологиялық тазағажәне әлсіз фитотоксиндіге жатқызуға болады. Осылайша, зерттеліпжатқан топырақтар экологиялық тазаға немесе әлсіз фитотоксиндігежатады және қоршаған орта және адам денсаулығына қауіпті емесболып табылады.Түйін сөздер: полигон, ластану, фитотоксинділік, тестөсімдіктер,шығымдылық, бастапқы өсуі, экологиялық таза.