Батыс Қазақстан облысы Зеленовск ауданы өсімдік жамылғысының ластануына талдау (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2019)
Өсімдік жамылғысы ландшафтардың сапасын жақсартуға ықпал ететін негізгі факторлардыңбірі болып табылады. Өсімдіктер елді-мекендердің ауданында өсе отырып, қоршаған ортадаадамның өмір сүруі үшін жайлы жағдай жасайды. Ол температураны төмендетуге, ылғалдылықтыжоғарылатуға, шуды азайтуға, жапырақтың бетіндегі шаң мен тұндыруды азайтуға жәнекөптеген зиянды заттардың атмосферадан жұтылуынан қорғауға ықпал етеді. Бірақ, өсімдіктерде өз кезегінде стресске ұшырайды, адамдардың көптеген урбанизациялауымен табиғаттанжоғары тұрған заманауи өмір жағдайында теріс әсер алады. Сондықтан, қазіргі заманғы өмірсүру жағдайында өсімдіктердің ластануын талдау белгілі бір аумақтарды зерттеуде басымболып табылады. Өйткені, адам мен өсімдік тікелей адам мен жануар сияқты өзара байланысқанқұрамдас болып табылады. Осыған байланысты, жоғарыда келтірілген мәлімдемелерменүйлесе келе, мақаланың мақсаты – Батыс Қазақстан облысы Зеленовск ауданында өсімдікжамылғысының ластануын талдау болып табылады. Өсімдік жамылғысының ластануын талдауүшін Батыс Қазақстан облысы Зеленов ауданының аумағынан 5 кілттік учаскіден өсімдікүлгілерінің үлгілері алынған. Бірыңғай үлгілеу әдіснамасына сәйкес, Орал қ. ҚР БҒМ «МахамбетӨтемісов атындағы Батыс Қазақстан мемлекеттік университетінің» РМКШ сынақ зертханасында5 кілттік учаскіден өсімдік жамылғысының үлгілері алынды. Батыс Қазақстан облысы Зеленовауданында өсімдік жамылғысының ластануын талдаудың нәтижесінде Cu, Ni, Cd және Co сияқтыхимиялық элементтердің шектік рауалдыконцентрациядан жоғыры екені анықталды.Түйін сөздер: антропогендік әсер, өсімдік жамылғысы, өсімдік, шекті рауалды концентрация,химиялық қосылыстар, ластану.