Қазақстанның жазық даласында өсетін эндемик өсімдіктердің фармакологиялық қасиеттері (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2019)
Экологиялық жағдайдың, пайдаланатын өнімдердің сапасының нашарлауы, әр түрліцитостатикалық әсері бар дәрілік препараттарды мезгілсіз пайдалану нәтижесінде екіншіреттік иммунодефицитке шалдыққан адамдардың саны күрт артуда. Каспийлік соляноколосник,кішіжапырақты сведа және тегісжапырақты климакоптера өсімдіктерінен алынған сығындыларғажүргізілген зерттеу жұмыстарының нәтижесінде миелостимулдаушы әсері ең жоғары қыздырусыз су-спирттік экстракттау әдісімен бөлініп алынған каспийлік соляноколосник өсімдігініңсығындысы екендігі анықталды. Ол эритро-, тромбоцито- және лейкопоэзды эффективті түрдестимулдады, сонымен қатар лейкоциттердің санын көбейту кезінде ол гранулоцитарлы жәнеагронулоцитарлы лейкоциттердің түзілуін бірдей мөлшерде стимулдай алды. Тегісжапырақтыклимакоптера өсімдігінен алынған сығындының миелостимулдаушы әсері каспийліксоляноколосник өсімдігіне қарағанда бәсеңдеу болды, алайда кішіжапырақты сведа өсімдігініңсығындысынан стимулдаушы әсерінен белсендірек. Өсімдіктердің қыздырусыз алынған суспирттік экстракттарының белсенділігі термиялық өңдеуден өткен өсімдік сығындыларынақарағанда белсендігі жоғары екендігін атап айтып кеткен жөн.Түйін сөздер: миелостимулдаушы белсенділік, эндемик өсімдіктер, Қазақстанның аридтіаймағы.