Алматы облысының өсімдіктерін экологиялық талдау (Талғар және Еңбекшіқазақ аудандары бойынша) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2019)
Берілген мақалада Алматы облысында (Талғар және Еңбекшіқазақ аудандары бойынша)жүргізілген өсімдіктерінің экологиялық анализінің зерттеу нәтижелері көрсетілген. Өсімдіктер– биотаның осал компоненті, өйткені олар трофикалық тізбектің бастапқы буыны болып табылады және субстратқа бекітілуі салдарынан әртүрлі ластаушы заттарды сіңіруде негізгірөл атқарады. Өсімдіктер әртүрлі факторлар кешенінің әсерінен өсіп, дамиды. Өсімдіктердіңтабиғи қоныстануы нақты өңірдің биоәртүрлілігінің жай-күйі туралы айтуға болатын өсімдікқоғамдастықтарының пайда болуына әкеп соғады. Осыған байланысты кез келген аймақтыңфлорасын инвентаризациялау және талдау әрдайым өзекті болды және болады. Қазіргі заманныңжаһандық міндеттерінің бірі биологиялық алуантүрліліктің проблемаларды зерттеу және онысақтау болып табылады. Жұмыстың мақсаты – Алматы облысының флорасына экологиялықталдау жасау (Талғар және Еңбекшіқазақ аудандары). Флораны зерттеу кезінде дәстүрлі далалықгеоботаникалық зерттеу әдістері пайдаланылды. Алматы облысындағы өсімдіктердің тіршіліктүрлері бойынша таралуында көпжылдықтар (1009 түр немесе 65,5%), біржылдықтар (266 түрнемесе 17,3%) және бұталар (101 түр немесе 6,5%) басым болғанын көрсетті. Зерттелінгентүрлердің аз бөлігі екіжылдықтарға (80 түр немесе 5,2%), ағаштарға (46 түр немесе 3%) жәнежартылай бұталарға (17 түр немесе 1,1%), өте аз мөлшерде бұташалар (9 түр немесе 0,6%),жартылай бұташалар (8 түр немесе 0,5%), лианалар (4 түр немесе 0,2%) және 1 түр жалпымөлшердің 0,01% ағашқа жатады. Топырақтың ылғалдылығына байланысты Алматы облысының(Талғар және Еңбекшіқазақ аудандары) флорасының басым бөлігін мезоксерофиттер (770 түрнемесе 49,9 %), ксерофиттер (309 түр немесе 20,05 %), мезофиттер (278 түр немесе 18,04 %),ксеромезофиттер (154 түр немесе 9,9 %) құрайды. Аймақтың аз бөлігі гигромезофиттермен (16түр немесе 1,03 %), мезогигрофиттерден (14 түр немесе 0,9 %) тұрады.Түйін сөздер: Алматы облысы, экологиялық анализ, тіршілік формалары, экологиялық топтар.