Chlamydomonas reinhardtii жасыл микробалдырының пигментті мутанттарын алу және олардың морфологиялық қасиеттері мен фотосинтез аппараттарының жағдайын зерттеу (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2019)
Индукцияланған мутагенез әдісімен Chlamydomonas reinhardtii Dangeard СС-124у-1, СС-124у-2 және СС-124р-2 жасыл микробалдырларының пигментті мутанттары алынды. Олардыңморфологиялық қасиеттері және фотосинтез аппараттың белсенділігі зерттелді. Хлорофилл бжәне каротиноидтардың мөлшерінің азайғаны көрсетілді. Индукциялық қисық флуоресценцияныталдау ФС2-де электронды тасымалдануының азаюын, Qв-тотықсызданбайтын орталықтарүлесінің ұлғаюын және флуоресценцияны фотохимиялық емес өшуінің ұлғаюын көрсетті. ФС1– Р700 пигментінің тотығу реакциясына мутациялардың тікелей әсерінің болмауы және баяуфлуоресценцияның азаюы анықталды. УК әсері кезінде мутагендік әсердің пайда болуын ертеанықтау үшін жылдам және баяу флуоресценция индукциялық қисықтардың параметрлерінпайдалану ұсынылады. Алынған пигментті мутанттар биомониторингтік зерттеулерде қолданылуымүмкін.Түйін сөздар: Chlamydomonas reinhardtii, хлорофилл a флуоресценциясы, баяулатылғанфлуоресценция, JIP-тест, фотосинтез.