Көлсай көліндегі құбылмалы бақтақтың Parasalmo mykiss қазіргі жағдайы (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2019)
Қазақстанның суқоймаларында су жануарларын тиімді пайдалану және балық өнімділігінарттыру мақсатында бірнеше рет жерсіндіру іс-шаралары жүргізілді. Жерсіндіру жұмыстарыреспубликаның барлық су қоймаларында, соның ішінде таулы аймақтарда да жүргізілді.Таулы суқоймаларының абиотикалық көрсеткіштерінің ерекшелігі су организмдерінің түрлікалуантүрлілігін түсіндіреді және биоалуантүрлілікті арттыру, суқойманы тиімді пайдаланумақсатында құбылмалы бақтақ балығы әкелінді. 20-шы ғасырдың ортасында құбылмалы бақтақбалығын, Көлсай көлдеріне жерсіндірді, нәтижесінде жаңа түр пайда болды. Қазіргі уақыттасу айдындарында бірнеше аборигенді түрлер бар, бірақ тек кәсіптік маңызы бар құбылмалыбақтақ. Жасалынған жұмыста құбылмалы бақтақтың Parasalmo mykiss (микижа), қазіргі жағдайытуралы мәліметтер келтірілген, бірнеше жылғы бойы материалдар талданды. Биологиялықкөрсеткіштердің нәтижелері бойынша негізгі өлшемдік салмақ көрсеткіштері тұрақтыболып табылады. Жоғары Көлсаймен төменгі Көлсай көліндегі биологиялық көрсеткіштердісалыстырғандағы мәні орташа. Балықтардың кіші және үлкен жастағы түрлері зерттеуге алынды,үлкен балық түрлері жыл сайын кездеспейді. Балықтардың қоректік қоры жеткілікті, бұлқоңдылығы бойынша мәліметтермен дәлелденеді.Түйін сөздер: жерсіндіру, құбылмалы бақтақ, Көлсай көлі, аборигенді түрлер, биологиялықкөрсеткіштер