Түркістан облысының суармалы тұздалған топырағы жағдайында жүгерінің өсуі мен дамуына BACILLUS SP. ПК-1 галофильды микроағзалардың әсері (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2020)
Зерттеу барысында Түркістан облысының суармалы тұздалған топырағы жағдайында дәндідақыл жүгерінің өсуі мен дамуына Bacillus sp. ПК-1 галофильді микроағзаның әсерін зерттеу.Біздің мақсатымыз бойынша, Түркістан облысының суармалы тұздалған топырағы жағдайындадәнді дақыл жүгерінің өсуі мен дамуына Bacillus sp. ПК-1 галофильді микроағзаның дақылдықсұйықтығымен инокуляциялау және тамырдан тыс қоректендіруді зерттеу. Bacillus sp. ПК-1 штамынөсіру 220 айн/мин шайқағышта 28 0С температура аралығында 72 сағат бойы ЕПА (ет пептондыагар) (50,0 г/л NaCl, pH 7.1) қоректік ортасында өсірілді. Bacillus sp. ПК-1 штамының дақылдықсұйықтығымен жүгері дақылының тұқымдарын өңдегенде, өсімдіктің өнімі 15-35 % артты. Екіқайтара тамырдан тыс өңдегенде жүгері өсімдігінің өсіп, өнуі артып, тамырының салмағының 50 %арттыруына себеп болатыны тұрақталды. Біздің жүргізген зерттеулерде, Түркістан облысыныңсуармалы тұздалған топырағы жағдайында дәнді дақыл жүгерінің өсуі мен дамуына аборигендігалофильді микроағза Bacillus sp. ПК-1 штамын келешекте жаңа биопрепараттардың негізі ретіндеқолдануға болатындығы анықталды. Жүгерінің дәнді дақылдарының өсуі мен дамуын арттыруүшін оны топырақ биоценоздарына жерсіндіру үшін пайдалану мүмкіндігі көрсетілген.Түйін сөздер: жүгері дәні, тұзға төзімді микроағзалар, PGPR бактериялары, Bacillus, өсудітездеткіш белсенділік.