Динамика антропогенной нагрузки в энергетических показателях и процесса опустынивания Северо-Казахстанской области.Солтүстік Қазақстан облысында құрғақшылық процестер және энергетикалық көрсеткіштердің антропогендік жүктемесінің динамикасы (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Рассмотрены вопросы перспективного развития территории и реализации мероприятий по управлению природными ресурсами региона с позиций оценки степени антропогенной нагрузки и мерэффективного использования земельных и водных ресурсов по районам области. Облыстың аудан бойынша су және жер ресурстарының қолайлы пайдалануының шамасы және антропогендік жүктеменің дәрежесін табиғи ресурстардың аймақтарының бағыты бойынша іс- шараларды жүзеге асыру және территорияның қолайлы дамуы туралы сұрақтар қаралған.