Қоршаған ортаны қорғау үшін MXenes қолдану (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2022)
Таза су алудың жаңа әдістерін жасау адамзаттың ең маңызды жаһандық мәселелерінің бірі болып табылады. Суды адам денсаулығына және қоршаған ортаға теріс әсер ететін зиянды қоспалардан тазарту маңызды. Күн радиациясы сияқты табиғи жаңартылатын энергия көздерін теңіз суын тазарту, айдау (дистилляция) және тұзсыздандыру үшін пайдалануға болады. Зерттеудің талдауы бірегей және теңшелетін қасиеттері бар MXenes суды тиімді тазартудың және тұщыландырудың жаңа стратегияларын қамтамасыз ететінін көрсетті. Эксперимент нәтижелері екі өлшемді материалдар тобының (Mxenes) өкілдері жарықты сіңіру және судың булану сипаттамаларының жақсарғанын көрсетті. Осылайша, MXenes ауыз су тапшылығы мәселесін шешу үшін бу түріндегі күн энергиясын өндіруде үлкен әлеуетті көрсетеді. Сондай-ақ, зерттеу нәтижелері бойынша MXenes Pb (II), Cr (VI), Hg (II) және U (VI) сияқты ауыр металл иондарының адсорбциялануының жоғары дәрежесін көрсетті. Үлкен бетінің ауданы, белсенді учаскелердің көптігі, жақсы дисперстілігі мен тотықсыздануы және екі өлшемді MXenes қабаттарының арасына көптеген катиондардың өздігінен енуі оларды ауыр металл иондарымен, радионуклидтермен байланысты улы тотықтырғыштардан суды тазарту үшін перспективалы кандидаттар етеді.Түйін сөздер: Mxene, өнімділік коэффициенті (COP), адсорбция