СОҢҒЫ 50 ЖЫЛДАҒЫ ҚАРАҒАНДЫ ОБЛЫСЫНДАҒЫ КӨЛДЕРДІҢ САЛЫСТЫРМАЛЫ СИПАТТАМАСЫ (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2023)
Мақалада негізгі гидрологиялық сипаттамалары бойынша Қарағанды ​​облысының көлдеріне жалпы шолу жасалған. Сондай-ақ, 1968 және 2020-шы жылдары арасында облыстағы орта және шағын көлдердің бірқатар морфометриялық көрсеткіштеріне салыстырмалы талдау жасалды. Өткен кезеңде шағын көлдердің жалпы ауданы (1-ден 2 км2-ге дейін) іс жүзінде өзгеріссіз қалды, бірақ 1968 жылы кейбір көлдердің кеуіп кетуіне байланысты осы топтағы көлдердегі судың жалпы көлемі 1968 жылға қарағанда 19,7% өсті. Орта және үлкен көлдерде (ауданы 4-тен 20 км2-ге дейін) жалпы ауданы мен су көлемінің айтарлықтай өзгеруі байқалады: ауданның 4,12%-ға және көлемі 12,6%-ға ұлғайған. Облыстың ірі көлдерінде (20 км2-ден астам) көлдер аумағы 6,5%-ға ұлғайса, жалпы су көлемі 53%-ға артты. Осылайша, аймақтағы орташа жылдық температураның өсуіне және жауын-шашын мөлшерінің өзгеруіне қарамастан, көлдердің ауданы мен жалпы су массасының көлемі өсті. Көлдердегі су көлемінің артуының ең ықтимал себебі жауын-шашын мөлшерінің, әсіресе қыс мезгілінде.ұлғаюы.Түйін сөздер: көлдер, гидрология, морфометриялық көрсеткіштер, көлдер аумағы, су көлемі, Қарағанды ​​облысы.