SARS-COV-2 ВИРҮСТІК ЕМДЕУ ДЕРІЛЕРІНІҢ ЕМДЕУ НӘТИЖЕЛЕРІ ЖӘНЕ КЛИНИКАЛЫҚ ПАРАМЕТРЛЕРГЕ ӘСЕРІ (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2024)
SARS-CoV-2, COVID-19 пандемиясына жауапты вирустың пайда болуы емдеу нәтижелері мен клиникалық параметрлерді жақсартуға бағытталған вирусқа қарсы терапевтік араласуларға кең ауқымды зерттеулер жүргізуге түрткі болды. Ол әртүрлі вирусқа қарсы препараттардың әсері мен маңызына тоқталып, осы салада жүргізілген зерттеулерге қысқаша шолу жасайды. Негізгі зерттеулер мен сынақтарды талдау арқылы ол ремдесивир, фавипиравир, молнупиравир және Паксловид сияқты препараттардың COVID-19-мен күресудегі тиімділігі мен қауіпсіздік профилін анықтауға бағытталған. Бұл зерттеудің ғылыми және практикалық маңыздылығы оның SARS-CoV-2 инфекциясымен күресудегі вирусқа қарсы препараттардың рөлін түсінуге қосқан үлесі болып табылады. Бұл білім емдеу стратегияларын оңтайландыру және жалғасып жатқан пандемия кезінде пациенттердің нәтижелерін жақсарту үшін өте маңызды. Әдістемелік тұрғыдан бұл зерттеу рецензияланатын журналдарда жарияланған беделді зерттеулердің деректерін қарауды және синтездеуді қамтиды. Бағаланған негізгі нәтижелер мен клиникалық параметрлерге вирустық клиренс, өлім-жітім көрсеткіштері, ауруханаға жатқызу ұзақтығы және вирусқа қарсы препараттарды енгізумен байланысты жағымсыз әсерлер жатады. Негізгі нәтижелер мен талдаулар әртүрлі вирусқа қарсы препараттардың SARS-CoV-2 емдеу нәтижелеріне әртүрлі әсерлерін көрсетеді. Мысалы, ремдесивир қалпына келтіру уақыты мен өлімді азайтуға уәде береді, ал фавипиравир вирустық клиренстің жоғарылауын көрсетеді, бірақ бауыр ферменттерінің уақытша жоғарылауын тудыруы мүмкін. Қорытындылай келе, бұл зерттеу SARS-CoV-2 инфекциясын жеңілдетудегі вирусқа қарсы емдік препараттардың құндылығын көрсетеді. Нәтижелер COVID-19 емдеу стратегияларының дамып келе жатқан түсінігіне ықпал етеді және клиникалық күтім хаттамаларын оңтайландыру туралы түсінік береді. Бұл нәтижелердің практикалық маңыздылығы денсаулық сақтау мамандары мен саясаткерлерді COVID-19 жағдайларын басқарудың тиімді терапевтік нұсқалары туралы ақпараттандыруда, нәтижесінде пациенттерге күтім көрсету мен оның нәтижелерін жақсартуда жатыр. Бұл реферат SARS-CoV-2 вирусына қарсы препараттарды зерттеудің маңызды аспектілерін қамтиды, оның жаһандық пандемияға қарсы әрекетімізді ілгерілетудегі ғылыми, практикалық және әдістемелік маңыздылығына баса назар аударады.Түйінді сөздер: Вирусқа қарсы препараттар, SARS-CoV-2, Емдеу нәтижелері, Клиникалық параметрлер, Тиімділік, Қауіпсіздік профильдері, COVID-19 басқару.