АЗИЯ ОШАҒАНЫ (AGRIMONIA ASIATICA JUZ) ЖАПЫРАҒЫНДАҒЫ ИЛІК ЗАТТАР МЕН ФЛАВАНОИДТАРДЫ АНЫҚТАУ (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2024)
Азиялық ошаған (Agrimonia asiatica Juz) кең таралған жабайы өсімдік. Ол Қазақстан аумағында өсетін өсімдіктер ішіндегі флавоноидтар мен илік заттарды бөліп алу үшін өте маңызды шикізат болып табылады. Бұл белсенді заттар үлкен фармакологиялық қасиетке ие.    Флавоноидтар және илік заттар барлық өсімдіктер құрамында кездеседі. Олар антигепатоксикалық, антибактериалық, антимутагендік, әртүрлі саңырауқұлақтарға қарсы сондай-ақ қаннның қалпына келуіне, суық тигенге қарсы белсенділігі бары анықталған.Мақалада азиялық ошағанның (Agrimonia asiatica Juz) өсімдік шикізатындағы илік заттар мен флавоноидтардың сандық және сапалық құрамын анықтау жұмыстарының нәтижелері берілген. Азиялық ошағанның жер үсті бөлігінен алынған сулы сығындыларда илік заттар мен флавоноидтардың болуы сапалық реакциялар арқылы анықталды. Қағаз хроматографиясы үшін әртүрлі айқындауыштар пайдаланылды.Флавоноидтарды сандық анықтау кверцетин бойынша жүргізілді, ал таниндердің сандық құрамын анықтау үшін перманганатометриялық титрлеудің стандартты әдісі қолданылды. Азиялық ошағанның (A.asiatica Juz.) жапырақтарындағы илік заттардың сандық мөлшері 8,156 %, ал флавоноидтардың сандық құрамы 1,9 % болды.Біздің жұмысымыздың мақсаты –әрі қарай зерттеу үшін перспективалық объектілерді анықтау мақсатында дайын шөптік дәрілік шикізаттардағы илік заттар мен флавоноидтардың сандық және сапалық құрамын анықтау.Кілтті сөздер: Азиялық ошаған (Agrimonia asiatica Juz), илік заттар, флавоноидтар, фитохимия