ИЗУЧЕНИЕ МУТАГЕННОГО ЭФФЕКТА ОСНОВНЫХ ЗАГРЯЗНИТЕЛЕЙ ВОДЫ ИЛЕ-БАЛХАШСКОГО БАССЕЙНА С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ В КАЧЕСТВЕ ТЕСТ-СИСТЕМЫ ПЛОДОВОЙ МУШКИ DROSOPHILA MELANOGASTER (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Іле-Балқаш су қоймасының 5 нүктесінен алынған су үлгілеріне химиялық талдау жүргізілді. Негізгі ластаушылар ауыр металдар (кобальт, қорғасын жəне кадмий) болып табылатындығы анықталды. Drosophila melanogaster жеміс шыбынын тесет-жүйе ретінде қолданып, Іле-Балқаш су қоймасының 5 нүктесінен алынған су үлгілерінің генотоксикалық əсерін анықтауға зерттеулер жүргізілді. Осы зерттелінген су үлгілері аутосомада жəне дрозофиланың жыныс хромосомасында рецессивті летальді мутацияны тудыруы мүмкін екендігі, сонымен қатар F0 ересек шыбында морфозды индукциялайтындығы анықталды. Дернəсілдердің үшінші даму сатысына жүргізілген гистологиялық талдау бөлініп алынған летальді мутациялардаканцерогендік əсер байқалмайды. Дрозофила шыбынында мутация индукциясының жиілігі ІБСҚ алынған нүктелердегі үлгілерде кобальт концентрациясымен реттелетіні анықталды.