ӨСУ РЕТТЕГІШТЕРДІҢ МАҢЫЗЫ ЖӘНЕ ОЛАРДЫ ҚОЛДАНУЫ (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2026)
Өсімдіктердің өсу реттегіштері (ӨР) - эндогендік гормондардың концентрациясын реттеу және сигнал беру жолдарына әсер ету арқылы өсімдіктердің өсуін, дамуын және стресске реакциясын модуляциялайтын табиғи немесе синтетикалық қосылыстар. Бұл шолуда негізгі фитогормондардың - абсциз қышқылының, ауксиндердің, цитокининдердің, гиббереллиндердің, жасмонаттардың - өсімдіктердің өсу процестерін реттеудегі және абиотикалық стресстерге, соның ішінде құрғақшылыққа, тұздылыққа, экстремалды температураға және ауыр металдардың ластануына төзімділікті қамтамасыз етудегі рөлі қарастырылады. Абсциз қышқылы леп тесіктердің жабылуын, су балансын сақтауды және қолайсыз жағдайларда осмостық реттеуді реттейтін стресске жауап беретін негізгі гормон ретінде пайда болады. Ауксиндер жасушалардың созылуын, тамырлардың дифференциациясын және тамыр архитектурасын реттейді, олардың гомеостаздары қоршаған ортаның күйзелісі кезінде айтарлықтай өзгереді. Цитокининдер фотосинтездің тиімділігіне ықпал етеді және қартаюды кешіктіреді, ал гиббереллиндер сабақтың ұзаруын, тұқымның өнуін және гүлдену индукциясын бақылайды. Жасмонаттар антиоксидантты жүйелерді белсендіру және стоматологиялық реттеу арқылы биотикалық және абиотикалық стресстен қорғауға ықпал етеді. Шолу гуминді заттардың қоректік заттардың сіңуін жақсарту, антиоксиданттық ферменттерді белсендіру және ауксинге ұқсас дабыл беру жолдарын модуляциялау арқылы өсімдіктердің стресске төзімділігін арттыруға қабілетті табиғи биостимуляторлар ретіндегі рөлін одан әрі зерттейді. Гумин қышқылдары тамыр жасушаларымен әрекеттеседі, иондардың сіңуіне әсер етеді және стресс жағдайында реактивті оттегі түрлерінің тотығу зақымдануын азайтады. Ауыл шаруашылығындағы ӨР-дің практикалық қолданылуы, оның ішінде гүлденуді, жемістердің дамуын, вегетативті көбеюін және өнімділікті арттыруда қолданылуы талқыланады. ӨР-ді биостимуляторлармен және микробтық егу құралдарымен біріктіру барған сайын күрделі экологиялық жағдайларда тұрақты өсімдік шаруашылығының перспективалы стратегиясын білдіреді. Болашақ зерттеу бағыттары гормоналды манипуляцияны оңтайландырудың және стресске төзімді дақылдардың сорттарын дамытудың молекулалық тәсілдеріне баса назар аударады..Кілт сөздер: өсімдіктер, өсу реттегіштер, фитогормондар, гуминдік заттар.