(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
В семействе Hypnaceae Казахстана изучено разнообразие мхов. Выявлено 16 видов из 6 родов. Из них в Тянь-Шане выявлено 15 видов, в Казахстанском Алтае – 9, в Джунгарском Алатау – 4, Центральном Казахстане – 3 вида, Семейском Прииртышье – 2. Наиболее богатым по видовому составу родом является Hypnum Hedw, который включает 11 видов. Во флоре мхов выделены 4 экологические группы. Большинство видов из семейства Hypnaceae (81% от общего числа видов) принадлежат к экологической группе мезофитов. Географический анализ подтверждает гетерогенность состава представителей из семейства Hypnaceae Казахстана. В его составе выявлено 4 географических элемента с доминированием арктоальпийского. Қазақстандағы Hypnaceae тұқымдасының мүктерінің түрлері зерттелді. 6 туысқа жататын 16 түр анықталды. Олардың ішінде Тянь-Шаньда 15 түр, в Қазақстандық Алтайда – 9, Жоңғар Алатауында – 4, Орталық Қазақстанда – 3 түр, Семей Прииртышье – 2. Түрлік құрамы бойынша бай туыс – Hypnum Hedw болып табылады, оған 11 түр жатады. Мүктер флорасында 4 экологиялық топ анықталды. Hypnaceae тұқымдасының көптеген түрлері (түрлердің жалпы санының 81%-ы) мезофиттер экологиялық тобына жатады. Географиялық талдау Қазақстандағы Hypnaceae тұқымдасы өкілдерінің құрамының гетерогенділігін дәлелдейді. Оның құрамында арктоальпілік түр басым болып келетін 4 географиялық элемент анықталды.